Skal du ta Norskprøven?
SKAL DU TA NORSKPRØVEN? Er du en av de mange som trenger å ta Norskprøven? Er du kanskje også en av dem som har tatt prøven, men som ikke fikk det ønskede resultatet? Da kan det være nyttig for deg å lese litt videre. Her finner du informasjon om Norskprøven generelt – og om hvordan det kan være lurt å jobbe når man har Norskprøven på B2-nivå (eller C1-nivå) som mål.
Norskprøven organiseres 4 ganger i året på ulike steder rundt omkring i landet. Man må ta kontakt med Kompetanse Norge om man vil melde seg opp til prøven. Om man har rett til gratis test, er det lærestedet man går på som melder opp deltakerne sine.
Om man leser statistikken, står det at i Oslo er det kun 2 % som klarer Norskprøven og får B2-nivå på alle delene, og på landsbasis er tallet 3 %. Med andre ord er det ikke så mange hvert år som får det resultatet de ønsker seg. Man kan kanskje lure litt på hvorfor prosenttallet ikke er litt høyere. Det kan være mange grunner til at det er slik, men én av grunnene er åpenbart denne: Det er mange som ikke forbereder seg godt nok. For å klare Norskprøven og få B2-nivå (eller C1-nivå) på alle delene, må man forberede seg veldig godt og i lang tid.
En stor del av de som tar prøven, har ikke gått på kurs (eller de har ikke gått på kurs lenge nok). Da reduseres mulighetene for å klare B2-nivå. Mange kan klare A2-nivå og B1-nivå uten å gå på kurs. Men på B2-nivå er kravet høyere, og de aller fleste trenger kurs for å oppnå det ønskede nivået. De grammatiske kravene er høyere på B2-nivå (og C1-nivå), og for de fleste er det dette kravet som er det vanskeligste. Nå er det ikke slik lenger at man har en ren, grammatisk test. Man har gått bort fra den tankegangen. Nå er det slik at man skal vise sin grammatiske kunnskap i praksis. Denne kunnskapen kommer fram først og fremst i den skriftlige produksjonen (og naturligvis også når man skal ta den den muntlige testen og snakke selv). Den grammatiske kunnskapen står ikke like mye i fokus når man skal ta Leseprøven eller Lytteprøven. Det er veldig mange som strever med å klare den skriftlige delen. For å klare den skriftlige delen må man beherske grammatikken og vise at man behersker denne gjennom den teksten man skriver. Man må også vise at man vet hvordan man skal strukturere den teksten man skal skrive. I tillegg må man ha litt generell kunnskap om ulike tema knyttet til kultur og samfunn i Norge. De fleste må også ha trent seg på forhånd for å skrive såkalte argumenterende tekster, for det er denne typen tekst man blir bedt om å skrive på Norskprøven (i tillegg til en e-post / et klagebrev).
Det er ganske vanlig at man får B2-nivå på alle delene – unntatt på den skriftlige delen. Da tror mange at man «kun» trenger å trene på å skrive, og man forstår ofte ikke hva det innebærer. Man forstår ikke så lett at man fortsatt må jobbe med «alt». Man må lese mye og lytte mye (for å få en enda bedre innsikt i språket). Man må jobbe med grammatikk for å skrive en mer korrekt tekst, og man må jobbe med vokabular for å få et mer avansert språk. I tillegg må man trene på å skrive mange tekster (og man bør få disse rettet). Det er mange som ber om et «skrivekurs» når man ikke har klart skriftlig del, og da må jeg ofte minne dem på at de trenger å jobbe med «alt». Man trenger som regel også et kurs i grammatikk.
Nå setter jeg i gang et eget kurs jeg kaller Norskprøvekurset for den som skal ta B2-nivå – og for den som vil oppnå C1-nivå. Da skal vi gjennomgå oppgaver som er i samsvar med slik Norskprøven er bygd opp. Man kan ta flere pakker, og hver pakke varer i ca. 1 måned. Mange vil spørre hvor mange pakker man trenger. Er det nok med én pakke eller to? Dette vil variere fra person til person. Det kommer an på hvilket nivå man har før man starter kurset – og på hvor godt man jobber på kurset. (Man må ha et omtrentlig B1-nivå når man starter kurset for å oppnå B2-nivå. Kurset passer ikke for den som har A2-nivå.) Man bør derfor ta det antallet pakker som er nødvendig for å oppnå ønsket resultat. Jeg vil veilede hver enkelt deltaker og gi tilbakemelding når jeg tror at man er klar til prøven. For noen er én pakke nok, men andre vil trenge flere pakker.
For mange er Norskprøven en milepæl og et nåløye. Noen tar testen 10 ganger uten å oppnå det ønskede resultatet, lang botid i Norge og etter mange kurs. Dette er ikke enkelt. Statistikken taler for seg selv. Det kan være ganske smart å ta et kurs som er rettet mot Norskprøven. Da får man hjelp, veiledning og tilbakemelding. Man får også en bedre forståelse av hvilket nivå man faktisk er på.
© Cecilie Lønn – Saramama: